sábado, 22 de septiembre de 2012

TERCER CAPÌTOL. SEGONA COMPAREXENÇA.



La primera intervenció, va corre a càrrec  del Sr. Manel Rauric com a President l’Agrupació de Societats de Caçadors i Pescadors de Catalunya (AGRUPCAT). 
AGRUPCAT, és una entitat privada instal·lada a tot el territori Català.

El Sr. Rauric desprès de repartir un dossier explicatiu de la tasca de l’entitat en l’afer que ens pertoca, va centrar la seva actuació en els problemes actuals dels ocellaires.
Va informar que des de un primer moment de dificultats -1997- (AGRUPCAT) havia ofert  la seva col·laboració i havia  aportat múltiples propostes, encaminades totes elles a la solució del problema.

En primer lloc, va aplaudir la la descatalogació –desprotecció-  com espècies protegides ( només a Catalunya) dels fringil.lids  , Pinsà Cadernera, Verdum i Passerell, ja que segons paraules seves havia estat una decisió encertada i necessària per regular la tinença i captura. Per continuar diem que si volem que aquesta activitat no desapareix-hi , tenim que facilitar la gestió de la mateixa , deixant a part l’ànim recaptatori que ha imperat en les últimes dècades. 

Segon,  va posar en dubte  la introducció de la cria en captivitat que pot semblar una solució satisfactòria a curt termini , però que a la llarga pot representar un perill per la fauna del nostre País. Va parlar de la impossibilitat de que els ocellaires disposessin de suficient espai, per poder-la portar a terme. 

Tercer, va defensar i valorar positivament la captura amb “ arbret “ i el vesc perquè es una de les parts més importants de la tradició ocellaire i també perquè  es un mètode selectiu. Va remarcar que els dos mètodes, son selectius, i cada un d’ells tenen la seva aplicació en funció de la zona on s’apliquen.

Per últim va acabar dient que a Catalunya en els últims anys no s’avia  fet tot el necessari perquè aquesta activitat estigués  ben regulada, i segurament que a hores d’ara no estaríem aquí presents amb aquest debat. Sobre el futur decret llei va afirmar que s’ha d’adaptar a la legislació actual amb concordança amb la llei Europea i Espanyola. Per això des de AGRUPCAT es demana que s’acceleri la seva aprovació  perquè aquesta  activitat centenària no desaparegui com ja ha passat amb altres tradicions a Catalunya.

AGRUPCAT aposta per què aquesta activitat, sigui més viable i fàcil de portar, i que no sigui necessari tant enrenou. Per això es vàlid contemplar diferents tipus d’ocellaires en el  que no quedi ningú exclòs.  Ocellaires, Silvestristes, tenen dret a tenir al seu espai.

AGRUPCAT, en l’actualitat esta assessorada per un grup de tècnics medi ambientals, biòlegs, Enginyers forestals  i economistes, advocats,  que de forma desinteressada estan lluitant per que aquest col·lectiu pugui tirar endavant.

També des de aquest bloc aplaudim, el senyoriu del Sr. Rauric que va cedir el seu lloc a la taula al president de la Federació Catalana de Caça, com es pot comprovar per les imatges.



A continuació va actuar el Sr. Piera que va començar la seva intervenció, marcant territori envers a resta d’entitats que defensen el tema, sobretot respecte a AGRUPCAT, al afirmar que són una Federació privada i que tenen l’exclusivitat de poder fer concursos de cant, que és per el que Europa deixa capturar aquestes espècies. Va firmar que no hi podem haver Agrupacions, Associacions ni “xiringuitos”, ja que això els feria perdre el control de l’activitat a la FCC.
Va reconèixer la davallada de caçadors i ocellaires, a partir de 2009, , en l’actualitat 53.000 federats distribuïts en 954 societats entre caçadors i ocellaires.
Va parlar de la implantació de la FCC en el territori , amb 5 oficines (entenem 2 Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona), totes elles en personal qualificat com Biòlegs en plantilla, Tècnics i Serveis Jurídics en plantilla, per tant amb una capacitat de treball important.
Que la seva tasca es basa en ajudar  a l’administració de forma desinteressada –ONG- i que mai han demanat res a canvi, encara que reconeix que l’anterior administració els havia subvencionat en 30.000 euros. Va acusar l’anterior govern –tripartit- de haver prohibit l’activitat i que l’actual no havia fet la feina que havia promès. Per afirmar que mentre l’activitat ve estar regulada va funcionar bastant bé, però que en l’actualitat, desprès de dos anys sense capturar els ocellaires s’avien reduït considerablement, passant de 8965 al 2009 a 6494 en l’actualitat. També va enquadrar els 6494 ocellaires en 150 societats.
 Es va apuntar al carro d’AGRUPCAT al afirmar que els mètodes de captura - xarxa i vesc- , segons la seva ubicació dintre el territori, eren vàlids els dos.
Tots sabem , que fins a la data l’únic mètode de captura que defensava la Federació era el de la xarxa abatible
Va deixar clar que el que regula la captura és l’Administració i la FCC es limita a col·laborar.
Va desmarcar-se del seu predecessor Sr. Rauric, quant va afirmar que no és necessitaven grans instal·lacions alhora de veure la viabilitat de la cria en captivitat, remarcant que en gàbies de metro per metro eren suficient. 
Va remarcar que en l’actualitat a nivell Nacional s’ha iniciat un projecte de cria en captivitat, finançat per FEDENCA –fundació Espanyola finançada per tots- que es porta a terme a la complutense de Madrid i a Cordoba.   Aquest estudi serà comparat amb el que realitza l’ICO a Catalunya.
Va denunciar la venta d’ocells furtius a la plaça de Cornellà, així com també la fumigació d’arbres de molts Ajuntaments en  època de cria.

Dades no concordants :

1.- En un moment donat, defineix la FCC, com una verdadera ONG, cosa que sorprèn i es  contradictòria donat  la quantitat de personal qualificat que hi ha en plantilla i que suposem que cobren religiosament cada final de mes i dels estudis encarregats.
2.- Situa la davallada de caçadors i ocellaires el 2009, quant en les taules –que podeu consultar- dades pel Departament se situa la davallada en el 1999.

Veritats no comentades , manca d'informació i desqualificacions.

1.- La realitat de les entitats ocellaires, cada dia que passa és més fosc, ja que es van quedant sense ocellaires i això fa que moltes d’elles baixin les seves portes. Si son 6494 ocellaires a tot Catalunya, distribuïts en 150 entitats, correspondrien a uns 40 ocellaires per entitat, però tots sabem que això no es cert, ja que moltes d’elles en aquest moment es troben en menys de 20 socis. Això comporta, no poder treure les federatives mínimes- 14 en total- i tindre que tancar la barraqueta. Tots som coneixedors que a la Catalunya Interior, molts no anaven a concursar, però si a capturar – amb vesc-  això li donava a l’entitat un plus de supervivència, que ara no té.  

2.- Pensem que amb la seva intervenció el President de FCC, va prioritzar els concursos ocellaires, en front d’altres activitats com la captura i tinença d’ocells. Va intentar tancar les portes a altres entitats per poder monopolitzar l’activitat, prioritzant els seus interessos als de la col·lectivitat.

3.- Entenem que va faltar, autocrítica, donat que aquesta Federació és la que s’ha trobat el problema i a data d’avui la informació ha brillat per la seva absència, tant a nivell de Federació com a nivell de les diferents Comarcals. 

4.- Lamentem, la desqualificació “Xiringuito” que va fer, apuntant a AGRUPCAT, pensem que no era el lloc ni la forma, més quant tots estem lluitant per una mateixa solució.
 

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.