martes, 21 de agosto de 2012

CERTÀMENS A LA CATALUNYA INTERIOR. SEGONA PART. RECORDANT LA HISTÒRIA FINS ELS ANYS 60


En el capítol anterior varem parlar dels estendards com a signe identitari de les nostres societats.
Avui parlarem de la nostra història, emmarcada  dintre l’activitat dels certàmens. Volem ser molt curosos amb ella i per això, ens cenyirem en moltes experiències personals, i de la recerca pròpia feta als pobles de la Vall del Ges.
Amb tot l’activitat ocellaire- certàmens- esta documentada a la comarca d’Osona des del 1842. A tall d’exemple, la ciutat de Manresa celebra l’any 1864 una exposició d’ocells, i a  Vic trobem certàmens  d’ocells, els anys 1878 i 1879.
Moltes són les entitats que ja han celebrat  els 150 anys d’història, per tant els certàmens eren una realitat en el segle XIX,  a tall d’exemple podem citar Torelló, Vic, Manresa, Sant Vicenç de Torelló, Sant Pere de Torelló,Manlleu, Sant julià de Vilatorta etc... 
Amb tot val a dir, que en els seus inicis, la manca de comunicació i temps, feia molt difícil al desplaçament a localitats veïnes, per tant suposem que eren pocs els que ho podien gaudir i els certàmens eren molt locals . Es important recordar que el tren no arriba a Torelló fins el 1879 (màquina de vapor) i a partir del 1929 es comença a electrificar la línea que acaba  el 1949. També recordar que el primer terç del segle XX en molts casos es treballaven unes 14 hores diàries i només hi havia un dia festiu. 
La dècada dels anys 30 es una dècada fosca i confusa. L’any 1934 fou decisiu en el decurs dels fets que posteriorment haurien de portar a la guerra. Les eleccions municipals de gener de 1934 il·lustraven nítidament, la clara divisió humana i política que hi havia. El 29 de juliol, d’altra banda, hi hagueren notables manifestacions a la Vall. La lluita sindical i obrera s’intensificava de mala manera, mentre el President Companys proclamava “ L’Estat Català”. Aquesta situació, va comportar que el juliol 1936 esclatés la guerra. L’1 d’abril de 1939, Franco va donar per acabada la guerra, i durant els anys que seguiren – anys de postguerra - tot va ser molt confús, alhora que la informació escassejava molt. Eren anys que en els pobles encara hi havien  moltes ferides obertes i les reunions estaven prohibides. El setmanari “Torelló”, no va tornar aparèixer fins l’any 1954. De fet aquesta nova situació va afectar a la informació que va començar a escassejar donat la censura  que en feia el règim. Per tant en la dècada dels 40 la informació sobre els  pobles de la Vall escassejà. Cal suposar que aquets anys l’activitat ocellaire serà molt escassa, i més si tenim en compte l’aiguat que va patir Torelló l’octubre de 1940. Els morts, la destrucció material de carrers, cases, fàbriques, collites, així com el mateix camp de futbol, tot plegat provocà un impacte psicològic negatiu entre la gent que agreujà encara més la difícil situació humana, econòmica i política de la Vall.(1)


(1) Llibre dels 75 anys d’història de la U.E. Sant Vicenç de Torelló. Autors: Josep Vilalta i Ivan Vilalta.
   


No hay comentarios:

Publicar un comentario

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.